Tips till blivande utbytesstudenter

Min utbytestermin har nått sitt slut och det är med både glädje och sorg som jag, om ett par dagar, ska sätta mig på planet hem. Glädje över allt jag upplevt under terminens gång, alla resor jag gjort, alla vänner jag skaffat mig och över att jag till slut blev godkänd i alla mina kurser! Sorg över att det faktiskt är slut, men åter igen glädje över att få komma hem igen. Då detta är mitt sista blogginlägg tänkte även jag dela med mig av en del tips till er som ska iväg nästa gång. De flesta tips är specifika just för Lille och Frankrike, men även en del allmänna följer här:

1)      Försök försäkra dig om att de kurser du valt att läsa verkligen finns att tillgå under den termin du ska iväg (VT/HT). Blir det trots allt fel och du, liksom jag, blir tvungen att helt och hållet välja om när du väl är på plats – Ingen panik, det finns andra likvärdiga kurser och det kommer att lösa sig ändå. Tänk även på att du kan plocka kurser ifrån olika terminer och klasser – Det visste inte jag i förväg, vilket ledde till att jag enbart valde kurser med samma klass för enkelhetens skull. Att ha en och samma klass har förvisso sina fördelar det med, men att möjligheten finns kan vara bra att ha i åtanke.

2)      Räkna inte med att det som är standard i Sverige är standard i Frankrike (eller något annat land heller för den delen). Jag förväntade mig att det skulle finnas någon typ av basutrustning med köksartiklar osv. på plats i mitt studentrum, vilket det inte fanns över huvud taget. Att köpa allt nödvändigt ont kan sluta som en ganska dyr utgift.

3)      Välj kurser på franska (eller ja, givetvis det språk som talas i det land du ska åka till)! Har du pluggat ett språk under några år men är osäker på om du verkligen klarar av det? Det var jag med, och jag säger testa! I värsta fall klarar du inte alla kurser, men det går att ta igen och i slutändan har du i vilket fall utvecklats enormt (Både dig själv och språket i fråga).

4)      Skaffa ett ”Carte VIVA” till lokaltrafiken (buss, metro, tram)! Man tjänar mycket pengar på det i längden. Skaffa även ett ”Carte de fidélité” (Kundkort) för den matvarubutik som finns närmast din bostad.

5)      Kolla upp resorna med CICE Voyages. De ordnar massvis av billiga bussresor runtom i Frankrike, men även till andra länder – Året runt. Jag kan start rekommendera resan till Étretat och Mont St Michel!

6)      Fixa ett franskt simkort med operatören FREE. Jag slösade bort alldeles för mycket pengar på Orange…

7)      Var med på så mycket som möjligt av det som anordnas under välkomstveckan för Erasmusstudenterna. Så fort du lärt känna ett par nya människor kommer resten att flyta på av sig själv. Men att försöka lära känna så många som möjligt tidigt under terminen är ett bra tips.

8)      Ansök om Kaff (studiestöd) I TID! Det kan ta flera månader innan du får några pengar. Jag ansökte inte alls på grund av hur krångligt alla sa att det var, men i slutändan ångrade jag mig. Man bör helt enkelt inte säga nej till extrapengar i fickan.

9)      Precis utanför métrostationen ”Triolo” finns ett ställe där du kan skriva ut samt kopiera dokument. Det fick inte jag veta förrän i maj, utan gick och väntade på att någon gång kanske skulle laga den trasiga skrivaren i skolbiblioteket… Alltså helt i onödan.

10)  Besök cafét/restaurangen ”Pain Quotidien” i Lilles centrum – Mitt personliga favoritcafé! Gott kaffe, fräscha sallader samt att allt är ekologiskt.

11)  Ha för vana att alltid ha kontanter till hands! I Frankrike kan man, till skillnad från i Sverige, inte alltid räkna med att det går att betala med kort. Nej, inte ens när man åker taxi.

12)  Köp ett ESN-kort (Erasmus Student Network)! För en billig peng (5 euro tror jag) får du gratis inträde till alla fester de anordnar samt rabatterade priser.

13)  Bästa parken i Lille finns vid ”La Citadelle”.

Med det säger jag tack för mig, vi ses!

/Therése

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s