För er som vill söka studier i Macau (bra att veta):

Jag fick ett e-mail om lite frågor kring Macau. Så tänkte sammanfatta lite viktiga saker som är bra att veta.

1. Boende:
Vi bor i korridor och man delar två på ett rum. När du skriver i ansökan till själva skolan så får du välja mellan att bo med 3 (betala runt 1500 mop i månaden tror jag) eller dela med en (2200 MOP i månaden) eller bo själv (3500 MOP i månaden). Jag rekommenderar antingen dela med en eller bo själv. Detta valde alla utbytesstudenter som åkte nu (vi är typ 13 kanske) och vi bor på skolans eget hostel på campus, ungefär som ett hotellrum och vi får städning en gång i veckan. Kök finns inte i någon av korridorerna. Skolan har en restaurang som faktiskt har bra mat (när man lär sig hur man beställer) för bra pris och det är bra pris ute. Vi äter alltså ute hela tiden och det har ni som tänker åka,  definitivt råd med.

2.  Visum:Behöver ni inte alls tänka på innan nu kommer hit, dock tar det en stund att få. Efter en månad får ni ett papper som man ska ta med sig till immigrationen för Macau och med lite andra saker som ex: kopia av pass får ni en förlängning av turist-visat. Ni behöver alltså inte ansöka om studentvisa. Att förlänga visat är gratis.

DOCK – att tänka på. Pappret ni får av skolan som påvisar att ni går på skolan och under vilken tid kan ha olika datum. Detta märkte vi efter att en av utbytesstudenterna visa ansökan har krånglat på grund av det stått att han är där tills februari, inte januari. Vi fick förlängningen efter ungefär en timma, han får vänta en månad.

Ni behöver ha visumet klart för Macau INNAN ni söker ett “multientry” visa för Kina. Det kostar ungefär 700 kr och gäller 3 månader. Du får visat en vecka efter du sökt. Ni kan också ansöka för “one entry” or “two entry” visa men det kostar 200-300 kr mindre. Alltså mer värt med “multi-entry”.

3. Kurserna:
När vi åkte fick vi en lista en månad tidigare med kurser som fanns på engelska. Vi skickade sedan ett mail till den internationella koordinatorn i Macau. Dock blev det krångel när vi kom dit, då fanns bara 5 kurser tillgängliga på engelska (för business administration, alla  utbytesstudenter pluggar typ det). MEN då sa alla studenter ifrån och vi fick våra kurser, dock inte exakt som vi ville men vi var ju flexibla. Det som är viktigt att tänka på är vilka kurser du MÅSTE läsa för att kunna gå vidare i din utbildning. Är det så att hela terminen är valfria kurser skulle jag inte vara så orolig. Och för er IBP-are, jag tror det skulle lösa sig för er också.

Utbildningsnivån här är dock annorlunda, förvänta dig inte att du ska lära dig massor och be sjukt smart samt får massa nya insikter. Det är inte grejen. Vårat mål är att få våra kurser tillgodoräknande och HA KUL:). För det kommer man ha!

/Tina och Jacob

Advertisements

About Tinis

I am a girl. And I write things. View all posts by Tinis

One response to “För er som vill söka studier i Macau (bra att veta):

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s