Grisveckor, finhelg och luftballongsfestival

De två senaste veckorna kan sammanfattas såhär: Grisvecka nr I, Fantastisk Helg, Grisvecka nr II. Grisveckorna berodde på stora tentor. Framförhållningen på tentorna här är ungefär en vecka, och eftersom jag läser fyra kurser samtidigt och lärarna inte samordnar med varandra så kan man helt plötsligt få två stora tentor på en vecka. Eller varför inte två stora tentor och en presentation. Och här är det inte tal om att få de här härliga instuderingsdagarna innan tentan, som jag är van vid från Sverige, utan dagarna fylls som vanligt av lektioner. Så plugg blir på de dagtimmar som är över och på nätter! Sen kan man lägga till att jag behöver typ tredubbelt så lång tid för mig för att förbereda mig inför en tenta jämfört med mina klasskompisar. Dels är det spanskan som försvårar det hela, men också att jag inte riktigt har fått in sättet att plugga här. Jag är van vid att lära mig processer och stora sammanhang, men här är det detaljer som räknas. Man har oftast 10 frågor på sig att bevisa att man har lärt sig alla detaljer från föreläsningarna den senaste månaden, till exempel miljoner (nästan) av konstiga ord. Jag kan avslöja att det inte har gått underbart på mina tentor den här veckan, även om jag inte har varit riktigt så chanslös som jag många gånger har känt mig.

Hur som helst så hade jag och mina kompisar mer framförhållning på helgplaner än vad lärarna hade på tentaplaner, så trots dessa grisveckor åkte jag med några klasskompisar på en liten resa.

Vi började med att lifta till León, som är en stad i närheten där två av kompisarna bor:

Lifta

Väl i León så turistade vi på stan:

León

Gick på en bar med superhjältetema:

Hulken

Och hälsade på hos Dani och Pao som bodde där. Här är Danis trädgård som jag föll lite för:

Danis trädgård

På lördagen var det dags för anledningen till att vi inte flyttade på vår resa trots grisveckorna, det var en luftballongsfestival! Vi kom fram på kvällen, när det fanns mängder av såna där kinesiska flygande lyktor i luften:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sedan var vi på konsert med Molotov, som är ett populärt mexikanskt band. Kul! :

Molotov

Sedan följde myshäng utanför tälten hela natten. Alla hade varnat mig för att det skulle bli extremt kallt, nu kan det vara under tio grader ibland! Jag hade laddat genom att shoppa vantar och mössa, men natten var varmare än alla hade trott, så jag behövde inte använda dem. Finmys! :

Tälthäng

Innan vi visste ordet av började morgonen gry, och det var dags för festivalens huvudevent: Luftballongerna! Den första lyfte alldeles vid soluppgången:

Första luftballongen

Fler och fler lyfte allteftersom…

Luftballonger lyfter

Och efter ett par timmar var alla drygt 200 ballonger i luften! Det var mäktigt. Det skadade ju inte heller att få befinna sig i vacker miljö en soluppgång rent allmänt:

Alla luftballonger

Först vid niotiden på morgonen fick vi tid till den nattens sömn, men att sova i ett varmt tält dagtid med vaket folk utanför är inte det lättaste, så natten blev oerhört kort. Och vad passar då bättre än att gå på zoo dagen därpå!?

Zoo

Strosande i lugnt tempo i vackra, skuggiga miljöer, och titta på djur. Fantastiskt! Jag blev som barn på nytt. Här är flamingos:

Flamingos

Flash försökte mata giraffen:

Giraff

Efter en hel dag i solen brände jag mig. Då fixade Dani en bit sabila, som innehåller aloe vera-gel, från sin mormors trädgård. Gelen var jätteeffektiv och sen mådde min hud så bra så bra!

Sabila

Efter vårt turistande i León och på festival åkte vi vidare till nästa stad: Irapuato! Där bor två andra ur gänget. Där gick vårt turistande mycket ut på att hinna äta allt som inte finns i Guanajuato, jag gillar´t! Och så gick vi på stan och blåste såpbubblor:

Pao och såpbubblor

Och chillade lite på gräsmattan utanför Ales hus:

Utechill

Det var en riktigt rolig resa, och det var spännande att få komma hem till mina vänners familjer och se hur de lever på helgerna när de inte är kvar i Guanajuato! Det var kul att få se hus som inte är studentbostäder, det var roligt att få lära mig hur man pratar med vuxna männskor. Till exempel så säger man Herr och Fru i var och varannan mening, vilket jag har lite svårt att få in naturligt i mitt prat.

Sedan åkte vi tillbaka till Guanajuato igen, för Grisvecka nr II. Under den har jag slagit rekord i kort-natt-på-grund-av-plugg, varit tacksam över att en tenta blev inställd med en dags framförhållning och hållit min första projektpresentation på spanska. Min taktik var att gå in i presentationen med inställningen att alla redan vet nivån på min spanska, och den här gången hade jag ju bra förutsättningar eftersom jag både hade en fusklapp och hade tränat på vad jag skulle säga. Och om inte annat så skulle det ju vara roligare för folk att lyssna på mig när det skulle kunna gå hur som helst, än på de som redan kan spanska och rabblar sina resultat. Så försvann nästan all min nervositet, bra!

Nu är jag lättad över att den här veckans examinationstillfällen är över, jag njuter av en ledig eftermiddag, och ikväll blir det kemiinstitutionens avskedsfest med banda-dans, salsa och vänner. Jippie, livet är gott! Hej så länge!

Advertisements

2 responses to “Grisveckor, finhelg och luftballongsfestival

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s